GGT在線討論區 Forums GGT在線論壇 你有關於使用Tinkercad嘅問題 ?

• This topic has 11 replies, 6 voices, and was last updated 2 years ago by twfhk. This post has been viewed 1555 times
Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • Author
    twfhk
    Keymaster
    • Topics18
    • Replies0
    • Level 2

大家會唔會有關於使用Tinkercad嘅問題 ? 例如有無有用嘅 hot keys? 大家都可以喺度問。

舉個例子:

有乜hot key可以令複製更容易? 你可以用 Ctrl +D。先選擇一個物件,然後同時按Ctrl及D,然後移動該物件。當你再按Ctrl及D,該物件及剛才的移動動作會被複製。

你遇到有其他難題都可以喺度問呀😀

GGT677
    Member
    • Topics0
    • Replies0
    • Level 1

請問如何把正方形的角位變成圓角?

twfhk
    Keymaster
    • Topics18
    • Replies0
    • Level 2

把正方形的角位變成圓角:

回答到你的問題嗎?

GGT667
    Member
    • Topics0
    • Replies0
    • Level 1

<p style=”text-align: left;”>請問鈴鐺入面嗰粒圓形同出面個殼冇連接,冇支撐,會唔會print到出嚟?</p>

GGT373
    Member
    • Topics0
    • Replies0
    • Level 1

請問尺規可以垂直向上使用嗎?

twfhk
    Keymaster
    • Topics18
    • Replies0
    • Level 2

Hi! 謝謝你嘅問題”請問鈴鐺入面嗰粒圓形同出面個殼冇連接,冇支撐,會唔會print到出嚟?”!

我諗你係想鈴鐺入面嗰粒圓球”凌空”,印完之後可以自由移動。技術性來說係可以嘅,3D打印機設定有支撐嘅話,3D打印機會打印支撐,之後移走支撐嘅膠的話,入面嗰粒圓球就可以移動。但係現實來說,鈴鐺只有一個窄嘅孔,唔係咁可以伸個鑷子入去移走裡面嘅支撐,會好難。以下嘅短片可以俾你感受下點樣移走支撐嘅膠: https://youtu.be/HboIscftCL8?t=96

如果用先進D嘅3D打印機,容許水溶支撐(water-soluble support)嘅話,就會容易做好多。呢個短片可以俾你感受下點樣移走水溶支撐 https://www.youtube.com/watch?v=0ENgGkPP94w。但據我所知黃sir 嘅3D打印機唔支援水溶支撐 🙁 坊間嘅收費3D打印服務應該就有。

twfhk
    Keymaster
    • Topics18
    • Replies0
    • Level 2

Hi! 謝謝你嘅問題 ”請問尺規可以垂直向上使用嗎?”

當你加咗尺規入工作平面時,垂直都有量度嘅數字:

定還是你想要其他垂直嘅量度?

GGT373
    Member
    • Topics0
    • Replies0
    • Level 1

謝謝!我揾到方法解決問題了。

GGT1197
    Member
    • Topics0
    • Replies0
    • Level 1
    Tinkercat 内的各種顏色全都可以在3D Printing 中展示嗎? 會有不能打印出来的顏色嗎?
    twfhk
    Keymaster
    • Topics18
    • Replies0
    • Level 2

Hi! 謝謝你嘅問題 “Tinkercat 内的各種顏色全都可以在3D Printing 中展示嗎? 會有不能打印出来的顏色嗎?”!

Tinkercad 內顯示嘅顔色,只係用嚟方便你辨認物件,唔係反映印出嚟嘅顔色。打印出嚟嘅物件係乜顔色,好在乎輸入乜顔色嘅膠料。現時一般打印機只可以打印一種顔色,有D可以打印幾種顔色。以下影片俾到你概念點樣打印(雖然係英文,但係睇片都大約會知做乜):

所以設計時最好預用一種顏色印。

GGT783
    Member
    • Topics0
    • Replies0
    • Level 1

請問為什麼有時組成群組會把不同顏色的物件變成一樣的顏色?

twfhk
    Keymaster
    • Topics18
    • Replies0
    • Level 2

Hi! 謝謝你嘅問題 “請問為什麼有時組成群組會把不同顏色的物件變成一樣的顏色?”

Tinkercad 內顯示嘅顔色,只係用嚟方便你辨認物件,唔係反映印出嚟嘅顔色。打印出嚟嘅物件係乜顔色,好在乎輸入乜顔色嘅膠料。(詳情請參考#200帖子。當你把所有部份組成群組,所有部份便會合體成為一件物件,所以在Tinkercad 便會變為一個顏色。

Viewing 12 posts - 1 through 12 (of 12 total)
  • You must be logged in to reply to this topic.